2013. július 14., vasárnap

Kellékek társasjátékozáshoz


Ha már megvettem, játszhatok vele, nem? Persze, de nem árt az elhasználódásra, kopásra már jó előre gondolni, miután vettünk egy játékot, hogy a századik partinál ne az legyen a legfontosabb kérdés, hogy az a 10.000 éves papirusznál is jobban szétkopott írás vajon mit takar. A másik fontos dolog a tárolás. Annak érdekében, hogy az elpakolás ne tartson másfél óráig, illetve, hogy a bel tartalom ne nullagravitációs állapotban lebegjen a doboz belsejében, fontos elgondolkozni, hogy milyen módon szeretnénk a kártyákat, jelzőket, bábukat tárolni. Mindezek mellett, vannak egyéb kiegészítők, amik a játék közben hasznosak tudnak lenni, egyszerűsítik az életünket.


Simítózáras tasak
Tökéletes kiegészítő minden játékhoz, amiben nagyobb mennyiségű jelző, pénz, stb. van. A játékosok bábuit szín szerint el lehet különíteni, a különböző nyersanyagokat szét lehet választani, könnyű lezárni, és lezárva marad, még ha a dobozt nagyobb trauma is éri. Az egyetlen hátránya, hogy a gyakori nyitogatás során szép lassan anyagfáradás következik be, és a tasak teteje leszakad. Ez azonban nem okoz hatalmas problémát, mivel a tasakok extrém olcsók, könnyen pótolhatók. Szerencsére a nagyobb játékgyártók ma már minden játékhoz alapfelszerelésként adnak tasakokat, így az első kicsomagolás után rögtön kényelmesen el is tudjuk csomagolni.


Zárható dobozok
A simítózáras tasak 2.0 verziója. Elsősorban olyan játékokhoz ajánlott, ahol sokféle nyersanyag van, és hiába képzünk belőlük különálló kupacokat, a parti végére összefolynak, és félórás válogatás árán lehet csak szétválogatni. A dobozokkal annyit nyerünk, hogy a cuccokat ki sem kell venni belőlük, onnan lehet venni, ha kell, és oda is kell visszadobni, ha felhasználjuk. A dobozok természetesen magasabb árkategóriát képviselnek, én szerencsére a munkahelyemről tudtam szerezni pár dobozt olcsón (ingyen…).




Kártyavédő
A legóvatosabb keverés és használat mellett is a kártyák előbb-utóbb kopnak. Erre találták ki a védőtokot (szakszóval: bugyi), amibe simán becsúsztathatjuk a kártyalapot. Mivel többféle kártyaméret létezik, a legtöbb védőgyártó többféle méretet is kínál, hogy a legostobább (Space Alert jut eszembe, amihez eddig egyszer láttam életemben tökéletesen passzoló védőt) kártyáinkat is be tudjuk tokozni. A védők többféle minőségben, átlátszó, vagy grafikával díszített verzióban léteznek, egy szóval végtelenek a lehetőségek.




Szütyő
Ha valamit véletlenszerűen kell húzni, és a játék készítői azzal kedveskedtek nekünk, hogy nem egyformára csinálták a húznivalók hátlapját, jól jöhet egy nem átlátszó zsák, amibe belefér a kezünk.



Tálca
Eredeti nevén counter tray, elsősorban a wargame-ekhez használják, ahol rengeteg mindent (seregeket elsősorban) kell megfelelően elrendezni. Felhasználható bármilyen más játékhoz is, bár a rekeszek mérete általában kisebb, mint amire egy normál eurogame esetében szükségünk van.



Üveggyöngyök, egyéb jelzők
Ha bármihez jelölők kellenek, ez az egyik legjobb és legkulturáltabban kinéző megoldás. Egyes játékokhoz, mint például a Vampire: The Eternal Struggle kártyajátékhoz elengedhetetlen kellék. Bármilyen hobbi, vagy esetleg lakberendezési boltban (IKEA volt régen a fő beszerzési forrás) megvásárolható.




Síbérlet-akasztó
Ez mi, és mire jó? Hex-alapú wargame-ek esetében gyakran előfordul, hogy le kell ellenőrizni, hogy egy egység látja-e a másikat, vagy a légvonal esetleg egy terepakadályon át megy. Ekkor jön jól a kihúzható madzag, amivel villámgyorsan lehet ezt ellenőrizni. Mivel az egész szerkezet gumis, a madzag automatikusan feszül, így biztosított az egyenes vonal. Az itt leírt felhasználáson kívül viszont semmi másra nem jó (vagy csak nekem nem jutott még eszembe más felhasználási mód).




Hugo’s Amazing Tape
Ez egy olyan cellux, ami csak saját magához tapad. Én elsősorban arra használom, hogy kártyapaklikat körbetekerek vele, hogy ne csússzanak szét szállításkor. Én annak idején a saját tekercsemet az interneten rendeltem, mivel feltételeztem, hogy ezt a fajta terméket nyilván nem lehet nálunk kapni. A tapasztalt amerikaiaktól viszont megtudtam, hogy szex shopban kell megpróbálni, mivel hasonló önragadós szalagot árulnak kötözős játékhoz. Ezt az elméletet még nem teszteltem, de akár igaz is lehet, még talán nálunk is.




Extra dobókocka
Általában akkor kerül elő, ha kezdőjátékost kell sorsolni, de nálunk általában az is kulcskérdés szokott lenni, hogy milyen sorrendben ülünk az asztal köré. Főleg olyan játékoknál szokott ez probléma lenni, amikor óramutató szerint haladunk végig, csak a kezdőjátékos vándorol. Több ilyen játékban fordult elő, hogy leültünk valahogy, a játék végén meg valaki panaszkodott, hogy: persze, ha nem mögötted ültem volna, akkor teljesen más lett volna. Ezért rendszeresítettük, hogy véletlenszerű a leülés is. Mivel az ilyen típusú játékokban általában nem szükséges a dobókocka, nem árt, ha van nálunk.


Sakkóra, vagy hasonló
Amikor az asztal körül valaki lázasan gondolkodik immár 10 perce, három másik ember pedig az orrát pöckölgeti, vagy rosszabb esetben az asztalra borulva alszik, tudod, hogy neked is kell. Persze a legtöbb játékhoz nem elég a klasszikus sakkóra, de szerencsére a legtöbb okos telefonra letölthető valamiféle game timer program, ami 4, vagy több játékos idejét is tudja kezelni, vagy alternatív módon választható a DGT CUBE, vagy hasonló termék is. Azt előrebocsátom, nem egyszerű belőni, hogy mennyi gondolkodási időt állítsunk be a játékosoknak. Ha túl rövid időt adunk, akkor az lesz az eredménye, hogy mindenki lohol az óra után. Ha túl hosszút gondolkodási időt adunk meg, akkor meg értelmét veszti az egész.

















Minden logikus gondolat ellenére az étel és ital NEM kellék a társasjátékokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése